ویزای تحصیلی آلمان
آلمان به عنوان کشوری صنعتی و ثروتمند که امکان تحصیل رایگان را برای دانشجویان بین الملی فراهم کرده است همواره یکی از انتخاب های افرادی است که مایلند در اروپا تحصیلات خود را ادامه دهند. شایان ذکر است شرایط تحصیل رایگان در اتریش ، نروژ و فرانسه نیز وجود دارد. آلمان بعد از آمریکا و انگلیس سومین رتبه جذب دانشجویان خارجی را دارد.
در ادامه مراحل اخذ ویزای دانشجویی آلمان را بر اساس آخرین تغییرات سال تحصیلی ۲۰۱۹ مرور خواهیم کرد:
1– نامه پذیرش دانشگاه آلمان
یکی از موارد مهم و در واقع پیش نیاز گرفتن ویزای تحصیلی آلمان، انتخاب دانشگاه، رشته، مقطع تحصیلی و اخذ پذیرش از دانشگاه آلمانی مورد نظر است.
نخست باید از واجد شرایط بودن برای ورود مستقیم به دانشگاههای آلمان مطمئن شوید، بر طبق اطلاعات وبسایت DAAD چنانچه دارای مدرک پایان تحصیلات متوسطه باشید و حداقل دو تا سه ترم و یا به اندازه ۴۰ واحد درسی در دانشگاه تحصیل کرده باشید شامل پذیرش General شده و بدون نیاز به گذراندن دوره کالج( Studienkolleg ) که معادل دو ترم است، میتوانید برای پذیرش دانشگاههای آلمان در مقطع کارشناسی اقدام کنید.
چنانچه شامل شرایط بالا نباشید به عنوان دانشجوی subject-related ملزم به گذراندن دوره Studienkolleg و قبول شدن در امتحان ورودی دانشگاه (Feststellungsprüfung ) و تست زبان، پیش از ورود به دانشگاه آلمان هستید.
مراحل و نکات اخذ ویزای دانشجویی آلمان
علاوه بر این موارد برخورداری از مهارتهای کامل زبان آلمانی یکی دیگر از الزامات دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاه و ویزای تحصیلی آلمان است. به عنوان یک دانشجو و متقاضی دریافت ویزای تحصیلی آلمان شما میبایست توانایی و مهارت خود در زبان آلمانی را به آفیسر پرونده و مسئول پذیرش دانشگاه آلمان اثبات کنید که سطح زبانیB2 حداقل سطح آکادمیک مورد نیاز برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان و شروع تحصیل در دانشگاههای آلمان است، مدارکی نظیر TestDaF و DSH زبان آلمانی با پوشش دادن به تمامی مهارتهای خوانش، نوشتاری، شنیداری، درک مطلب و توانایی برقراری ارتباط در اجتماع مدرک مناسبی برای این منظور تلقی میشوند.
البته برای برخی رشتهها در مقاطع فوق لیسانس و دکتری و یا دانشگاههای خصوصی آلمان در تمامی مقاطع، امکان ادامه تحصیل به زبان انگلیسی نیز وجود دارد که در اینصورت میبایست مدرک زبان انگلیسی آیلتس یا تافل ۶- ۶٫۵ ارائه دهید.
شما برای تکمیل فرآیند پذیرش دانشگاه و همچنین ویزای تحصیلی آلمان ملزم به ارائه فرم درخواست پذیرش و انجام پروسه ثبتنام، ترجمه آخرین مدارک تحصیلی توسط دارالترجمه رسمی، تاییدیه مدارک تحصیلی توسط سفارت، ویزا ، اثبات تمکن مالی و بیمه سلامت نیز خواهید بود.
۲– تعیین وقت سفارت و درخواست ویزای دانشجویی آلمان
با توجه به حجم بالای درخواستهای تعیین وقت سفارت آلمان برای اخذ ویزای شینگن که ویزای تحصیلی آلمان نیز شامل آن میشود، گرفتن وقت سفارت آلمان به پروسه زمانبری بدل شده است. در حال حاضر تعیین وقت سفارت آلمان تنها از طریق سامانه آنلاین وبسایت سفارت انجام میپذیرد.
پس از ثبتنام، ظرف ۳۰ دقیقه ایمیل تاییدیهای از سوی سفارت آلمان حاوی شماره پیگیری (reference number) دریافت خواهید کرد و سپس ایمیل دومی (appointment email) حدود ۴ تا ۶ هفته پیش از وقت مصاحبه همراه با اطلاعاتی نظیر تاریخ و ساعت زمان مقرر شده برای وقت مصاحبه و لینک تایید و لغو وقت مصاحبه ویزای تحصیلی آلمان دریافت میکنید.
نکته: شما طی مدت ۷ روز از زمان دریافت ایمیل دوم مهلت دارید تا ایمیل دریافتی از سفارت آلمان را تایید کنید، در غیر اینصورت وقت شما لغو میگردد. پس حتما از درستی آدرس ایمیل و چک کردن بخشهای مختلف حساب ایمیل خود نظیر Spam مطمئن گردید.
مدارک لازم برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان
بنابر آخرین اطلاعات ارائه شده توسط سفارت جمهوری فدرال آلمان، دانشجویان و متقاضیان دریافت ویزای تحصیلی آلمان میبایست به هنگام حضور در سفارت مدارک ذیل را ارائه دهند:
فرم درخواست ویزا (تکمیل شده به همراه امضا)
۲ قطعه عکس بیومتریک و جدید گذرنامه در اندازه (۳۵×۴۵ میلی متر) مطابق نمونه سفارت گذرنامه با اعتبار بیش از ۶ ماه به همراه کپی از صفحات ۲ و ۳
مدرک زبان آلمانی و یا انگلیسی معتبر
اصل و ترجمه کپی مدارک شناسایی دارای تاییدیه وزارت امور خارجه، دادگستری و سفارت آلمان
مدارک اثبات تمکن مالی ( داشتن حداقل معادل ۸۶۴۰ یورو در حساب بانکی ایرانی برای پوشش هزینهها) – ریز حساب بانکی و گردش مالی
اصل نامه پذیرش تحصیلی دانشگاه آلمان
مدارک و سوابق شغلی
۶۰ یورو به عنوان هزینه صدور ویزای تحصیلی آلمان
رزومه فردی به همراه اطلاعات کامل و امضا
انگیزهنامه تحصیلی دقیق (sop)، کامل و متقاعد کننده به همراه امضا
بیمه مسافرتی معتبر
تاییدیه رسمی درخواست تحصیلی از دانشگاه و یا سامانه Uniassist
مدارک دیپلم، پیش دانشگاهی و یا دانشگاهی به انضمام ریز نمرات و ترجمه
کارت دانشجویی و یا هرگونه گواهی تحصیل در دانشگاه
مدرک فارغالتحصیلی مقطع کارشناسی (برای درخواست تحصیل در مقطع ارشد در آلمان)
پذیرش و یا دعوتنامه استاد راهنما به همراه شرح طرح و پروپوزال دکترا ( برای تحصیل در مقطع دکترا)
کپی تمامی مدارک قید شده در بالا میبایست در دودسته (کپیهای ترجمه مدارک و اصل مدارک تحصیلی) و در برگه A4 ارائه گردند، دسته اول کپیها میبایست پس از ترجمه توسط دارالترجمه رسمی و به تایید رسیدن توسط وزارت امور خارجه و دادگستری، توسط سفارت آلمان تایید شود.
اما برای دسته دوم کپیها نیازی به ارائه اصل مدارک و ترجمه نیست و حالت معمولی کفایت میکند.
برای به تایید رسیدن مدارک توسط سفارت آلمان میبایست به ازای هر یک کپی از مدرک به زبان لاتین مبلغ ۱۰ یورو و به زبانهای دیگر ۱۵ یورو پرداخت کنید.
برای افراد متقاضی دریافت ویزای تحصیلی آلمان و تحصیل در دانشگاههای آلمان این موضوع کمی فرق دارد، از این رو به ازای تایید حداکثر پنج نسخه کپی از ترجمه که دارای تاییدیه وزارت امور خارجه است هزینهای دریافت نمیشود.
لازم به ذکر است که تنها مدارکی که برای دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاه ضروری هستند شامل این قانون میشوند.
با توجه به حجم بالای درخواستهای متقاضیان ایرانی ویزای تحصیلی آلمان، مراحل تعیین وقت و رسیدگی به درخواستها توسط آفیسر پرونده، پروسهای زمانبر و حساس بوده و هرگونه اشتباه کوچک و یا نقصی در مدارک و اطلاعات ارائه شده توسط متقاضی به هنگام مصاحبه، به سادگی موجب ریجکت شدن ویزای شینگن فرد میگردد.
شرایط کار در حین تحصیل
دانشجویان بین المللی از سایر مناطق دنیا از این حق برخوردارند که به مدت ۱۲۰ روز در سال به طور کامل یا ۲۴۰ روز در سال به کار نیمه وقت دانشجویی در آلمان و کار ضمن تحصیل در آلمان مشغول شوند. اجازه کار بیشتر از این زمان نیازمند درخواست کارفرما و تایید اداره کار آلمان می باشد. معمولا به دانشجویان اجازه داده می شود که ۲۰ ساعت در هفته را کار کنند و چنانچه دانشجویی قصد داشته باشد که مدت زمان بیشتری را به کار مشغول شود، می بایست مجوز لازم برای انجام کار را از اداره اشتغال فدرال Agentur für Arbeit دریافت نماید و دریافت مجوز کار تا حد زیادی به وضعیت بازار کار در محل زندگی و کار دانشجو بستگی دارد و در مناطق با نرخ بیکاری بالا احتمال دریافت مجوز کار بیشتر از ۱۲۰ روز در سال، بسیار کم است.
قوانین و مقررات مذکور به هیچ وجه مربوط به دستیار تحقیق research assistant و دستیار استاد نمی گردد و افراد شاغل در این تخصص ها، بدون محدودیت زمانی قادر به انجام کار خواهند بود، البته در این فعالیت نیز همچنان می بایست به مقامات صالح اطلاع رسانی نمود. نکته ی قابل ذکر این است که دانشجویان خارج از اتحادیه اروپا و خارج از منطقه اقتصادی اروپا مجاز به خود اشتغالی و انجام فعالیت اقتصادی به صورت مستقل نیستند.
مقررات مربوط به انجام کار برای دانشجویان در خصوص دانشجویان دوره های زبان یا دوره های مقدماتی Studienkolleg به مراتب سختگیرانه تر می باشد.
درآمدهای دانشجویان تا مبلغ ۸۳۵۴ یورو در سال معاف از مالیات است و دانشجویان می توانند یک کار نیمه وقت با حقوق ماهیانه ۴۵۰ یورو داشته باشند و هیچگونه مالیاتی پرداخت ننمایند.